|
|
Szkolenie kelnerskie składa się z zajęć teoretycznych oraz praktyk w obiektach 5*
Po okresie próbnym umożliwiamy podjęcie zleceń przy obsłudze bankietów i imprez okolicznościowych. Podjęcie współpracy z nasza Agencja da Ci szanse na znalezienie stałej pracy. Wielu naszych pracowników tymczasowych, została zatrudniona w pełnym wymiarze czasu pracy w Renomowanych Hotelach.
Czas trwania szkolenia: 9:00-17:00
Zakres tematyczny:
1. Jak być dobrym kelnerem? Organizacja pracy kelnera, wygląd i prezencja kelnera.
2. Przygotowanie stanowiska i organizacja czasu pracy kelnera:
2.1. Przygotowanie stołów, krzeseł,
2.2. Polerowanie sztućców i szkła
2.3. Przygotowanie pomocników kelnerskich,
2.4. Nakrywanie stołów .
3. Główne zasady sztuki kelnerskiej.
4. Technika przenoszenia tac i zastawy stołowej
5. Techniki serwowania dań (metody)
6. Zarys organizacji bankietów (imprezy zasiadane, stojące)
7. Obsługa gościa krok po kroku – obsługa bezpośrednia gościa w restauracji
7.1. Witanie Gości „Pierwsze wrażenie”
7.2. Znaczenie znajomości karty menu i karty win; podawanie kart menu; doradzanie przy wyborze potraw, serwowanie dań, serwowanie napojów, podanie deserów, rachunek, tip serwis, pożegnanie gościa.
7.3. Zachowywanie się kelnera w trudnych sytuacjach.
8. Podstawowe informacje na temat wina, prezentowania, sposobu podawania, dobór wina do potraw, kształty kieliszków.
9. Ćwiczenia praktyczne.