Strefa pracownika

Prowadzimy Szkolenia Kelnerskie

Szkolenie kelnerskie składa się z zajęć teoretycznych oraz praktyk w obiektach 5*

Po okresie próbnym umożliwiamy podjęcie zleceń przy obsłudze bankietów i imprez okolicznościowych. Podjęcie współpracy z nasza Agencja da Ci szanse na znalezienie stałej pracy. Wielu naszych pracowników tymczasowych, została zatrudniona w pełnym wymiarze czasu pracy w Renomowanych Hotelach.

Czas trwania szkolenia: 9:00-17:00

Zakres tematyczny:

1. Jak być dobrym kelnerem? Organizacja pracy kelnera, wygląd i prezencja kelnera.

2. Przygotowanie stanowiska i organizacja czasu pracy kelnera:

2.1. Przygotowanie stołów, krzeseł,

2.2. Polerowanie sztućców i szkła

2.3. Przygotowanie pomocników kelnerskich,

2.4. Nakrywanie stołów .

3. Główne zasady sztuki kelnerskiej.

4. Technika przenoszenia tac i zastawy stołowej

5. Techniki serwowania dań (metody)

6. Zarys organizacji bankietów (imprezy zasiadane, stojące)

7. Obsługa gościa krok po kroku – obsługa bezpośrednia gościa w restauracji

7.1. Witanie Gości „Pierwsze wrażenie”

7.2. Znaczenie znajomości karty menu i karty win; podawanie kart menu; doradzanie przy wyborze potraw, serwowanie dań, serwowanie napojów, podanie deserów, rachunek, tip serwis, pożegnanie gościa.

7.3. Zachowywanie się kelnera w trudnych sytuacjach.

8. Podstawowe informacje na temat wina, prezentowania, sposobu podawania, dobór wina do potraw, kształty kieliszków.

9. Ćwiczenia praktyczne.